Tanfolyamok

Töklámpás készítése

Töklámpás készítése

Lassan közeleg mindenszentek. Vagy ahogy kedves amerikát is megjárt barátnőmtől megtudtam a Halloween ünnepe. Náluk három iskolás korú gyermek lévén lázban ég hetek óta az egész család. Készülnek az ünnepre. Őt faggattam arról, milyen hagyományokat hoztak magukkal az ünnep kapcsán. Igen sok mindent mesélt többek között a hagyományos töklámás készítését is. Igen egyszerűen elkészíthető és látványos kelléke az ünnepnek.

Az ő lelkesedésük engem is magával ragadott, így a heti nagy bevásárlás közepette azon kaptam magam, hogy formás sütő tököket vadászok minden elképzelhető helyen. Végül egy nagyáruház zöldség osztályán bukkantam rá két szép és az addigi legformásabb tökre. Egyenként vagy 5 kilót nyomtak, de minél nagyobb annál látványosabb ? gondoltam így a kosarunkban landolt mindkettő.

A haza szállítást követően alig vártam, hogy eljöjjön a másnap és szombat lévén az egész napot azzal tölthessem hogy megtervezzem és elkészítsem párommal együtt életem első töklámpását. Mert persze a lelkesedésem rá is átragadt (ezért is kellett két tököt vásárolnunk)? Szóval eljött a szombat és én lelkesedéstől égve vetettem magam az internetre, hogy megtaláljam a töklámpásomat legjobban életre keltő arcot. Nem túl hosszú keresgélés után megtaláltam a www.halloween.com oldalt, ahol egy kis szerkesztő segítségével összeállíthattam a nekem legjobban tetsző arcot. Igen ám, keseredtem el, de ez egy igen-igen picike kép, nekem meg nem túl jó a rajz művészetem, ez után a kép után nem fogom tudni az arcot megcsinálni. Nekem mindenképen megfelelő méretű minta kell. Ekkor jött az én szőke lovagom, az ő vasparipájával és a számítógép adta csoda segítségével rögtön a megfelelő méretűre varázsolta a képet, eltüntetve róla minden felesleges maszlagot. Csak a tökből kivágandó területek (szem, száj, orr) maradtak a lapon. A mintát kinyomtatva most már ténylegesen neki is állhattunk a töklámpások elkészítésének.

Az első lépés az volt, hogy minden szükséges anyagot és szerszámot előkészítettünk. Vagyis előkotortunk a fiókok mélyéről 2 sniccert, kellett még 2 db ceruza amivel a mintákat bekarcoljuk majd a tök felületébe, kell még néhány újság papír és egy két szemetes zsák. Előbbi hogy letakarjuk a munka felületünket, utóbbi hogy a keletkezett szemetet azonnal eltakarítsuk:) Én még előszedtem egy alkoholos filcet is. Ezzel fogom kiemelni a bekarcolt mintát, így sokkal jobban látom majd mit is akarok kivágni. Miután mindent a kezünk ügyébe helyeztünk és az asztalt is jól bebugyoláltuk kezdődhetett a munka.

Töklámpás 4

Első lépésként kalap szerűen le kell vágni a tök tetejét. Ez két okból szükséges: 1. ezen a lukon keresztül fogjuk a tök belsejét kivájni, 2. itt fogjuk majd az elkészült lámpásba a mécsest behelyezni. Az első vágások igazi meglepetést okoztak. A sniccer vitte mint a vajat a tököt, azonban elég mélyen kellett bele nyomni a tökbe, hogy a végén ki tudjuk emelni a körbe vágott részt. Ahogy a sapkát leemeltük a tökről jött a második meglepetés. A tök belseje üreges, csak kevés puha, magokkal ellátott belseje volt. Ezt kézzel is ki lehet tépkedni a tökből. A párom itt ismét megcsillantotta isteni szikráját, előhalászott egy merőkanalat és azzal pillanatok alatt kivakarta a belső részét a töknek. Fontos, hogy a tök kemény héjáig ki kell szedni a belső puha részt, különben rohadni kezd nekünk és a szép lámpásunk förtelmes bűzt fog árasztani. Miután kivájtuk a tök belsejét jöhet a kivágandó arc megrajzolása. Akinek van kézügyessége, az szabad kézzel egy ceruza segítségével nyugodtan bekarcolhatja a mintát a tök felületébe. Én mivel nem rajzolok túl jól, a kinyomtatott mintát cellux segítségével ráerősítettem a tökre és azt rajzoltam körbe. A papírlap eltávolítását követően ugyan úgy ott marad a nyoma a tökben a mintának. Miután ez megvolt az alkoholos filccel kiemeltem a mintát, hogy ne kelljen a szemem mereszteni:)

Most már csak az volt hátra, hogy az így megrajzolt arcot kivágjam. A kalap levágása után ez már gyorsan ment. Egy egy elemet körbevágva csak egyszerűen ki vagy adott esetben be nyomtam a kivágott részt. Attól függően, hogy melyik irányban tanúsított kisebb ellenállást:) Érdekes volt látni, ahogy először a szemek, az orr és végül a száj elkészült, úgy kelt életre a tök? Mire minden elemet kivágtunk odakinn is besötétedett. Belehelyeztük a mécseseket a tök aljába és gyönyörködtünk a látványba.

Így utólag két dolgot kell még elmondjak:

1. Annyira jól sikerült a két lámpás, hogy mostanra az összes szomszéd lázban ég és lelkesen keresik a számukra legszimpatikusabb tököt.

2. sajnos túl korán álltunk neki a lámpás elkészítésének, és 5 nap alatt szegények annyira össze estek, hogy Halloween napját már nem élik meg? Szóval minél közelebb kell az ünnephez elkészíteni, ha azt akarjuk hogy mindenszentek éjszakáján teljes pompájukban ragyogjanak:)

Töklámpás 8
 

Cimkék:

halloween töklámpás mindenszentek

További hírek